E-bogen sejrer – men måske slår papiret igen

  • Jon Lund 

Om ti år vil ebogen have fortrængt den trykte. For selvom papir er godt er det – ihvertfald på kort sigt – ikke godt nok. Om tyve år er det måske anderledes. Her kommer den gamle bog måske tilbage. Men i nye klæder.

I sidste uge fortalte jeg en sal fuld af bibliotekarer om ebogen set i makro-perspektiv. Om hvordan digitaliseringen langsomt men sikkert undergraver alt, og særligt bogen.

Min præsentation til Gentofte Bibliotekernes temadag om e-bøger for bibliotekarer. Se originalen her: http://prezi.com/5kt2ddtsm2nf/

Udbud eksploderer, prisen går mod nul, og det sociale overtager
Jeg fortalt om hvordan bøgerne i stigende grad vil blive underlagt digitaliseringens lovmæssigheder
– udbuddet af bøger vil eksplodere, fordi hyldepladsen på nettet er gratis
– prisen på bøger vil gå mod nul, fordi også mangfoldiggørelse og distribution af bøgerne er gratis
– indholdet af bøgerne vil træde i baggrunden og relationerne omkring dem i forgrunden, fordi hovedfærselsårene, ad hvilken man finder vej til bøgerne, er skabt af sociale relationer mellem nettets mange brugere

Og jeg fortalte om, at udviklingen bliver både dramatisk og hurtig. Fordi den er drevet af en teknologiudvikling, der er præget af eksponentiel vækst.

Om ti år er papiret et nichefænomen
Slutteligt konkluderede jeg, at ebogen om ti år i al væsentligt vil have fortrængt den trykte bog, og reduceret den til et rent nichefænomen for feinsmechere og folk med særlige behov.

Men så let skulle det ikke være. “Nu er det igen” sagde en af tilhørerne da jeg var færdig “blevet påvist at du lærer og husker dårligere når du har læst en elektronisk bog end en papirbog”. Og altså at de rygter om den trykte bogs forestående død, som jeg viderekolpoterede, var stærkt overdrevne. En super interessant problemstilling, som jeg efterfølgende formulerede et email-svar på til bibliotekarerne. Det lød – i let redigeret form – sådan her:

Papir er overlegent
Papir ER skærm overlegent når det gælder at forstå, huske, lære og føle det du læser. Fordi hele vores opfatteapparat er udviklet gennem år millioners samspil med den fysiske verden. Og fordi skærme af alle slags er at for glatte og todimesionale (det hele er gemt bag den samme blanke skærm) – og alt for enkelt-sensoriske (rent syn: ingen følelse af papirbladren, ingen vægt af informationsmængden i dine hænder, ingen lyd af oplevelser der rammer dit bord eller sider, der knitrer overbevisende). Det er det Anne Knudsen skriver i Weekendavisen. Og det er det, der står i den artikel fra Scientific American, hun bygger på.

...men ikke overlegen nok
Det forhindrer dog ikke, at ebogen om ti år stort set vil have udkonkurreret print. Fordi de andre fordele ved ebøger vejer tungere. Bid her mærke i mine pointer fra mit oplæg:
1: Det at du kan skaffe stort set alle bøger i hele verden tilgængelige med et fingerknips er fuldstændigt mindblowing! Et enkelt klik eller tre, 1-2 minutters ventetid og så… bang! Og sådan er det. Og
2: At ebøger i dag er billigere end trykte bøger og fremover vil blive billigere og billigere – prisen vil gå mod nul. På samme måde som du kan lytte al verdens musik gratis på Spotify. Et ubegrænset udvalg, et bogslaraffenland, der stort set er gratis, vil være uimodståeligt og åbne op for helt nye læsemønstre og forbrugsvaner end du ser i dag. Og printbogen vil på den konto om ikke dø, så blive reduceret til et totalt niche-fænomen.

Om 20 år: Print din ebog
Om tyve år er sagen måske en anden. Til den tid kan den trykte bog meget vel komme stærkt igen! I hvert fald kan jeg ikke se noget til hinder for, at printer-teknologien kan udvikles i en retning, der fusionerer den trykte og elektroniske bog.

Sådan lidt ligesom 3D-printere i almindelighed gør det: tager alle de digitale fordele: lagerplads, pris og socialitet, og binder dem sammen med fysiske produkter. Du kan i dag dele, videreudvikle og printe din egen fuldt funktionsdygtige pistol. Hvor skulle printeren af i dag ikke kunne blive væsentligt mere avanceret også? Det ville åbne op for scenarier som dette:

Find din bog online – gratis. Klik udskriv. Vent 2 minutter. Tag den ny-printede bog fra printeren. Fint indbundet. Læs den, bladr i den.

Læs den.

Læg den i printerens genbrugs-holder. Start forfra.

Ikke at vi overhovedet er der endnu. Men at printere både kan og vil blive bedre, billigere og mere genbrugsagtige er jeg fuldstændigt overbevist om. Faktisk er spørgsmålet ikke om det vil ske. Spørgsmålet er, om vi om 20 år har fundet andre måder at formidle indhold på, som får bogmediet – printet eller ej – til helt at blegne.

Læs også mine andre ebogs-posts:
Derfor bliver ebøger stort. Rigtigt stort. Snart
Derfor burde forlagene omfavne ereolen
Ebib mod ereolen: Store ebogskrig er kun lige begyndt